3 Farklı Yöntem ile Ateş Nasıl Yakılır ?

Tıpkı doğada olduğu gibi, hayatta kalmak için ateş yakmanız gerekir. Hayatta kalma durumunda kamp yapıyorsanız, nasıl ateş yakacağınızı bilmek hayati önem taşır. Sadece sizi sıcak tutmakla kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerinizi pişirmek ve suyu arıtmak için de kullanılabilir. Vahşi doğada mahsur kaldıysanız veya bir kamp gezisindeyseniz, nasıl ateş yakılacağını bilmek hayati önem taşır.

Bu makalede, vahşi doğada ateş yakmanın üç farklı yolunu ele alacağız.

İlk yöntem, ateş yakmanın bilinen en eski yolu olan yay matkabı yöntemidir. Bu yöntem zor olabilir ve çok sabır gerektirir, ancak yine de bilinmesi gereken iyi bir beceridir. İkinci yöntem çakmaktaşı ve çelik kullanmaktır. Bu teknik yaylı matkaptan daha ileri düzeydedir çünkü bir parça çakmak taşını bir parça çeliğe vurarak çırayı tutuşturacak kıvılcımlar yaratmayı içerir. Üçüncü yöntem ise çakmak kullanmaktır. Bu, ateş yakmanın en kolay yoludur ve sadece birkaç saniye içinde yapılabilir.

Çubukla Ateş Yakmak

Çubuklarla birçok şekilde ateş yakabilirsiniz. Benim en sevdiğim yöntemlerden biri yay matkabı yöntemidir. Bu teknik her türlü hava koşulunda ateş yakmak için kullanılabilir ve en çok güneşin ve çıra için odunun bol olduğu kuru günlerde işe yarar. Bu yöntem kibrit ya da çakmak kullanmadan ateş yakmak için kullanılabilir. İlk adım biraz kuru ot, sopa, ağaç kabuğu ve yaprak bulmaktır. Ayrıca iki parça oduna ihtiyacınız olacak; biri diğerinden biraz daha uzun olmalıdır. İlk tahta parçası yaklaşık ön kolunuz büyüklüğünde olmalıdır. İkinci parça ise üst üste konmuş iki parmak büyüklüğünde olmalıdır. Ayrıca işiniz bittiğinde alevi yakalamak için biraz ipe, bıçağa veya başka bir keskin nesneye ve biraz kuru çıraya ihtiyacınız olacak.

Dik durabileceğiniz iyi bir yer bulun. Bıçağı yukarı bakacak şekilde yere saplayın. İpinizi sopanın bir ucuna bağlayın ve ardından bir arada kalmaları için her iki tahta parçasının etrafına yaklaşık beş kez sarın. Artık bir yay matkabı miliniz var. İki tahta parçasını milin her iki tarafına yerleştirin. Yayınızı, ipin bir ucu her iki elinizde olacak şekilde bunların üzerine yerleştirin. Yayın her iki ucunu aynı anda geri çektiğinizde, iğiniz ve çıra arasında sürtünmeye neden olacaktır; bu sürtünme ateş yakmak için kullanılabilecek bir kıvılcım yaratacaktır.

Çakmak Taşı ve Çelik

Ateş yakmak için çakmaktaşı, çelik ve çıraya ihtiyacınız olacaktır. Çakmaktaşı temelde demir pirit içeren ve kıvılcım yaratmak için birbirine vurulabilen küçük kayalardır. Herhangi bir taş ya da mücevher dükkanında bulabilirsiniz. Çelik, kıvılcım oluşturmak için çakmaktaşını birbirine vurmak için kullanılan metal vurucudur (genellikle yüksek karbonlu çelikten yapılır). Ayrıca huş ağacı kabuğu ya da vazelin veya petrol jölesine batırılmış pamuk topları gibi herhangi bir kuru malzeme olabilecek çıraya da ihtiyacınız olacaktır. İlk adım çıranızı hazırlamaktır. Vazelinle ıslatılmış bir pamuk ya da pamuk yünü kullanabilirsiniz. Yere veya bir ağaç kabuğunun üzerine yerleştirin ve ardından çelik çıranızı üzerine yerleştirin, bir elinizle çıranın her iki ucundan tutun ve diğer elinizle aşağıya doğru vurun. Bu, pamuk topunu tutuşturacak bir kıvılcım yaratacak ve bu da çıranızı tutuşturacaktır.

Bu tekniği, kibrit ve çakmakların işe yaramayabileceği nemli koşullarda ateş yakmak için kullanabilirsiniz. Bu, ateş yakmak için her durumda kullanılabilecek bir yöntemdir. Kamp yapmak, hayatta kalmak ya da sadece eğlenmek için kullanabilirsiniz. Bir kamp gezisinde ya da vahşi doğada iseniz ve ateş yakmanız gerekiyorsa, bu teknik size yardımcı olacaktır.

Çakmak

Ateş yakmanın bir başka yolu da çakmak kullanmaktır. Çakmağınız varsa, çıraya doğru tutun ve alevin tutuşmasını bekleyin. Ayrıca çakınızdan kıvılcım püskürterek çıranızı tutuşturmak için bir aerosol basınçlı gaz kutusu (saç spreyi veya sprey boya gibi) kullanabilirsiniz. Çakmağınız ya da sprey kutunuz yoksa büyüteç kullanmayı deneyin. Merceği güneşi çıranızın üzerine odaklayacak bir açıda tutun. Isı onu tutuşturacak ve yanmaya başlayacaktır.

Dikkat

Kuraklık nedeniyle kuruyan dalların veya ağaçların yakılması gibi kolayca, yayılabilecek ve çevreye zarar verebilecek yangınlardan kaçınmak için önlem alınmalıdır. Rüzgarlı yerlerde ağaçları yakmak, ateşin dalların altında kalma riski nedeniyle özellikle tehlikelidir.

Leave a Comment